Wednesday, February 23, 2000

MEE PANGKOR

Bahan-bahannya:

Bahan A:


Laksa mee


Bahan B (sup ketam atau sup udang lipan atau sup ikan):


Untuk sup:


Ikan kembung

Daun sup

Bawang putih

Bawang merah

Bahan C:


Kacang panjang

Bawang putih


Bahan D:


Udang


Untuk sambal:

Cili giling

Bawang merah

Bawang putih

Belacan yg dibakar

Asam keping


Cara-caranya:


Membuat kuah


Ikan kembung rebus bersama asam keping dan garam, angkat ikan ambil isi ikan, letak semula dalam rebusan tadi. Bahan yang tumis darat dimasukkan dan masuk daun sup, letak garam dan gula sikit. Siap.


Panaskan minyak (tumis darat)


Masukkan bawang putih yg diketuk dan bawang merah dihiris halus tumis sehingga garing (masukkan dalam kuah sup).


Membuat sayur


Kacang panjang potong halus. Panaskan minyak (minyak sikit sahaja). Masukkan bawang putih yang diketuk. Goreng sekejap jangan sampai kacang panjang layu.


Membuat sambal


Panaskan minyak. Masukkan cili yang dah dikisar. Goreng sehingga garing, masuk bawang putih yang dibelah dua. Bila sambal hampir masak, lenyek bawang putih yang dibelah tadi untuk bertambah naik baunya. Masuk belacan yang dibakar, asam keping dan cili. Dah hampir masak, masukkan isi udang. Perasakan. Rebus mee seperti biasa dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment