Bahan-bahannya:
Bahan A:
Laksa mee
Bahan B (sup ketam atau sup udang lipan atau sup ikan):
Untuk sup:
Ikan kembung
Daun sup
Bawang putih
Bawang merah
Bahan C:
Kacang panjang
Bawang putih
Bahan D:
Udang
Untuk sambal:
Cili giling
Bawang merah
Bawang putih
Belacan yg dibakar
Asam keping
Cara-caranya:
Membuat kuah
Ikan kembung rebus bersama asam keping dan garam, angkat ikan ambil isi ikan, letak semula dalam rebusan tadi. Bahan yang tumis darat dimasukkan dan masuk daun sup, letak garam dan gula sikit. Siap.
Panaskan minyak (tumis darat)
Masukkan bawang putih yg diketuk dan bawang merah dihiris halus tumis sehingga garing (masukkan dalam kuah sup).
Membuat sayur
Kacang panjang potong halus. Panaskan minyak (minyak sikit sahaja). Masukkan bawang putih yang diketuk. Goreng sekejap jangan sampai kacang panjang layu.
Membuat sambal
Panaskan minyak. Masukkan cili yang dah dikisar. Goreng sehingga garing, masuk bawang putih yang dibelah dua. Bila sambal hampir masak, lenyek bawang putih yang dibelah tadi untuk bertambah naik baunya. Masuk belacan yang dibakar, asam keping dan cili. Dah hampir masak, masukkan isi udang. Perasakan. Rebus mee seperti biasa dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment