Thursday, January 6, 2000

MEE BANDUNG MUAR

Bahan-Bahan:

1 paket mee kuning
8-10 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos tiram
10 sudu besar udang kering
200 gram daging
Garam dan gula secukup rasa
500 gram daging
1 liter air
4-5 tangkai sawi
Sedikit kubis
1 camca besar sos tiram
telur

Cara Penyediaan:

Rebus daging bersama air dan biarkan empuk. Tambahkan garam jika mahu. Keluarkan daging dan hiris atau potong dadu.

Blend cili kering, bawang putih, bawang merah dan udang kering. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan sos tiram, garam, daging, kacau seketika, kemudian masukkan 3 cawan air rebusan daging.

Untuk menghidang, masukkan kuah yang dibuat tadi, mee, biarkan mendidih. Masukkan daun sawi dan kubis berserta telur jika mahu. Hidangkan.

2 comments: