Sunday, January 30, 2000

KUIH PENJARAM

Kuih ini juga dikenali sebagai cucur jawa atau topi tanpa peram.

Bahan-bahannya:

1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk setengah tepung gandum
1 sudu teh garam
1 mangkuk setengah air

Cara-cara memasaknya:

Masak gula guna api sederhana sampai jadi perang pastikan kacau terus gula itu biar tidak hangus. Bila dah jadi karamel terus tuang air pelan2 dekat periuk kacau sampai jadi cair. Bila dah cair sejukkan dulu. Mesti betul2 sejuk baru tuang dekat adunan. Adunan adalah tepung gandum, tepung beras dan garam. Gaul semua bahan aduanan.kalau adunan pekat boleh tambah air biasa sikit2 sampai adunan cantik tidak terlalu cair atau pekat. Kemudian boleh lah dimasak dengan minyak yg sedikit dan api yg sederhana. Pastikan api sederhana dan minyak betul2 panas baru tuang adunan jangan tinggi sangat.

No comments:

Post a Comment