Sunday, January 30, 2000

KUIH CARA BERLAUK

Bahan-bahannya:

Bahan yang dicampur sebati dan kisar dgn pengisar:

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 cawan santan
1 biji telor
Garam dan pewarna kuning

Inti kuih:

500 gram daging kisar
1 biji bawang besar (dadu)
3 ulas bawang putih (dadu)
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari daging
Garam, gula dan perasa

Cara-cara memasaknya:

Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan cili kisar dan masak sebentar hingga cili masak elok. Masukkan rempah kari daging, garam dan gula. Masak rempah hingga betul2 garing dan keluar minyak. Masukkan daging kisar. Tambah air setengah cawan dan masak hingga daging kisar betul2 kering. Daging dah kering elok tutup api dan mula bancuh tepung untuk kuih cara.

Hiasan:

Daun sup atau bawang
Cili merah
Bawang goreng

No comments:

Post a Comment