Sunday, January 30, 2000

PAU SAMBAL HOMEMADE

Bahan A:

- 1 1/2 cawan air suam kuku
- 1 paket yis kering
- 2 sudu makan gula pasir
(Satukan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan biarkan anggaran 5 – 6 minit)

Bahan B:

- 4 1/2 cawan tepung gandum2 sudu makan mentega
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu teh double action baking powder (guna baking powder biasa pun boleh)
- 1/2 sudu teh baking soda (untuk effect rangup pada kulit pau)
(Satukan semua bahan B. Gaul hingga jadi seakan serbuk)

Cara-cara memasaknya:

1. Masukkan larutan yis (bahan A) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama 8–10 minit. Peram dalam bekas bertutup selama 10 minit.

2. Tabur tepung dalam talam. Bulat-bulatkan doh ikut saiz yang dikehendaki.

3. Tekan sikit atas doh tu. Susun dalam talam dan buat hingga siap dan habis adunan tepung. Peram lagi doh selama 18-20 minit.

4. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng doh hingga garing dan keperangan menggunakan api sederhana. Sentiasa balik-balikkan supaya doh masak sekata.

Sambal Bilis (khas untuk burger Malaysia sahaja)
Bahan-bahannya:

2 genggam ikan bilis – digoreng dan toskan
1 biji bawang besar – hiris
2 sudu makan sos cili
1 1/2 sudu makan gula
Sedikit garam
Bahan perasa jika perlu
1/2 cawan air
1 1/2 senduk minyak masak untuk menumis

Bahan kisar:

10-12 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
3- 4 ulas bawang putih

Cara-cara memasaknya:

1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan gula. Tumis lagi hingga pecah minyak dan cili berubah warna.
3. Masukkan sos cili. Kacau seketika. Masukkan bawang hiris, ikan bilis serta air.
4. Bila sambal sudah agak pekat, masukkan garam dan bahan perasa dengan secukupnya.
5. Angkat dan sejukkan. Hidangkan bersama pau yang dimasak tadi.

No comments:

Post a Comment