Saturday, January 29, 2000

PUTU LOMPANG

Bahan-bahannya:

Kelapa parut
Tepung beras
Gula melaka
* jumlah tepung dan kelapa ikut citarasa. Jika nak hasilkan banyak, lebihkan jumlahnya.

Cara-cara memasaknya:

1. Sangai tepung beras tanpa minyak. Jangan sampai hangit tau. Sejukkan seketika.

2. Hancurkan atau parutkan gula melaka sampai hancur. Nak tumbuk pun boleh.

3. Masak air bersama daun pandan dalam periuk. Biar air tu jadi wangi.

4. Ambil tepung yang telah disangai tadi. Bila dah sejuk sikit, gaulkan dengan kelapa parut. ( sis ubah resipi asal).

5. Kemudian masukkan sedikit garam.

6. Ambil air panas yang dimasak bersama daun pandan tadi. Renjis-renjiskan dalam tepung dan gaul sampai jadi macam serbuk roti.

7. Ambil acuan lompang dan sapu sedikit minyak masak. Masukkan sedikit adunan tepung ke dalam acuan. Tekan sikit supaya padat.

8. Seterusnya letak gula melaka diikuti adunan tepung. Jumlahnya cukup sekadar menutup permukaan gula. Tekan-tekan supaya mampat. Ulang langkah hingga habis.

9. Kukus putu tadi selam 3-4 minit. Kemudian terbalikkan acuan dan kukus lagi selama 2-3 minit. Bila terbalikkan acuan, kuih tak akan jatuh kerana sewaktu isi tepung tadi, adunan sudah dimampatkan.)

10. Angkat dan keluarkan putu dari acuan. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment