Saturday, January 29, 2000

POPIA OTAK-OTAK

Bahan-bahannya:

Kulit popia segera
300 gm isi ikan tenggiri
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan kasar
3 sudu kecil santan pekat
1 sudu kecil jus limau
1 helai daun kunyit - dihiris halus
2 sudu kecil tepung jagung
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa

Bahan kisar halus:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
3cm halia
3cm kunyit
3cm lengkuas
2  biji cili merah

Cara-cara memasaknya:

1. Mulakan dengan menyediakan otak-otak.

2. Satukan isi ikan tenggiri bersama bahan kisar halus.

3. Kemudian, masukkan serbuk ketumbar, jintan kasar, santan, jus limau, daun kunyit dan tepung jagung.

4. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

5. Gaul sebati dan ketepikan.

6. Seterusnya, ambil kulit popia.

7. Letakkan sedikit inti otak-otak itu dan gulung kulit popia.

8. Bolehlah goreng popia dan angkat apabila warnanya menjadi kuning keemasan.

9. Hidangkan ketika ia masih panas.

No comments:

Post a Comment