Saturday, January 29, 2000

MURTABAK KEJU

Bahan-bahan inti:

500 gram isi ayam - daging dicencang
5 biji kentang di potong dadu
3 sudu makan rempah kari
1 ulas bawang putih di hiris
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang besar di potong dadu
Hirisan daun sup
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara masak inti:

1. Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.

2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.

3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan yang dimasak. Jangan lebih nanti inti lembik.

4. Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam dan gula.

5. Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan dan sedia untuk langkah menyediakan murtabak mini.

Cara memasak murtabak:

1. Pecahkan 2 biji telur ayam. Pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan-bahan inti ayam dan kentang yang dimasak tadi.

2. Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.

3. Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu besar inti yang dicampurkan dengan telur ayam dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila dilipat dan masukkan dalam kuali.

4. Untuk membakar, panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Letakkan popia. Kalau suka letak minyak banyak pun boleh.

5. Bakar sehingga masak. Balik-balikkan. Bila sudah siap bolehlah dihidangkan. Ulangi langkah membuat sehingga siap.

No comments:

Post a Comment