Saturday, January 29, 2000

ROTI KHURASAN

Bahan-bahannya:

1 keping dada ayam – cincang
4 biji bawang merah – cincang
3 ulas bawang putih – cincang
2 biji bawang besar – dadu
Sedikit lobak merah – dadu
1/2 biji lada benggala – dadu
2 batang timun – dadu
5 biji cili padi – hiris
Sos cili dan sos tomato secukupnya – ikut cita rasa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Roti burger atau roti hotdog
Kulit popia secukupnya

Cara-cara memasaknya:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing.

2. Kemudian masukkan isi ayam. Setelah nampak hampir masak, masukkan gula dan garam secukupnya.

3. Tambahkan sos cili dan sos tomato secukupnya. Gaul rata dan biarkan sehingga sedikit kering.

4. Masukkan timun, lobak merah, lada benggala, cili padi dan bawang besar. Masak hingga sayur lembut. Angkat dan sejukkan inti.

5. Potong roti dan masukkan inti secukupnya.

6. Ambil kulit popia dan bungkus roti tadi. Sapu air pada kulit popia bagi melekatkannya.

7. Panaskan minyak masak dan goreng roti tadi. Pastikan minyak betul-betul panas supaya minyak tidak meresap ke dalam roti.

8. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment