Saturday, January 29, 2000

TAKOYAKI HOMEMADE

Bahan adunan:

2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 biji telur
1 kiub pati ayam
1 sudu teh garam
2 cawan air
Sedikit kicap untuk bagi rasa (sikit je tau)

Bahan Inti:

Hirisan daun bawang secukupnya
Kubis / Lobak merah – hiris dadu
Isi ketam/udang/ayam/sotong – masak atau celur terlebih dahulu

Bahan hias:

Mayones
Sos cili atau sos takoyaki
Bonito flakes

Cara-cara memasaknya:

1. Satukan semua bahan adunan. Kisar atau bancuh hingga sebati dan tidak berketul.

2. Letak adunan ke dalam botol bagi memudahkan proses menuang.

3. Untuk menyediakannya, ambil acuan kuih cara dan oleskan dengan sedikit minyak.

4. Masukkan bancuhan tepung hingga separuh acuan.

5. Kemudian masukkan bahan inti secukupnya.

6. Sengetkan kuih dalam acuan dan masukkan bancuhan tepung lagi sampai dapat bentuk takoyaki bentuk bulat (jika pakai acuan takoyaki) atau bujur (jika pakai acuan cara).

7. Golek-golekkan takoyaki hingga masak dan sedikit garing.

8. Angkat dan paipkan mayones, sos serta bonito flakes secukupnya.

9. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment