Saturday, January 29, 2000

POPIA BASAH

Bahan kulit:

2 cawan tepung gandum
1 biji putih telur
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
Secubit garam

Bahan inti:

1/2 biji kubis  - dihiris halus
2 batang lobak merah - diparut halus
1 biji bawang besar - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
Garam secukupnya
Minyak masak  untuk menumis

Bahan sambal sira:

15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu makan gula perang
2 sudu makan kicap manis
Minyak masak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
Kacang tanah - dikisar

Cara memasak:

1. Untuk membuat kulit popia, campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan. kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2 jam.

2. Tuang sedikit adunan dan lenserkan ke atas kuali leper.

3. Buat dari arah jam, mulakan dari tepi dulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.

4. Setelah rata, biarkan sampai kulit masak sebentar. Angkat kulit yang telah masak dan letakkan dalam pinggan.

5. Untuk membuat inti, kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.

6. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yang dikisar tadi.

7. Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam. Masukkan pula sayuran dan masak hingga sedikit layu.

8. Seterusnya untuk membuat sos. Kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.

9. Masukkan kicap dan gula perang, garam dan perasa. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.

10. Letak satu sudu makan inti dan taburan bawang goreng lipat macam biasa dan gulung sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment