Saturday, January 29, 2000

POPIA GORENG BERSIRA PEDAS

Bahan-bahan popia:

Kulit popia
2 sudu makan bijan - disangai
½ biji sengkuang - diparut halus
1 batang lobak merah - diparut halus
Sedikit kobis  - dihiris halus
2 sudu makan udang kering - dikisar kasar
2 sudu makan taucu  - dikisar kasar
Sedikit  tauge - dibuang ekor
2 sudu makan udang kering
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula  secukup rasa

Bahan-bahan sambal:

2 sudu makan cili kisar
1sudu makan bawang merah kisar
1 sudu teh bawang  putih kisar
2 sudu besar sos chili
Sedikit air asam jawa
Gula atau gula putih

Cara-cara memasak:

1. Untuk menyediakan inti, tumis bawang besar, masukkan sos tiram. tumis hingga naik bau.

2. Masukkan udang kering. Kacau rata. Masukkan bahan sayuran, kemudian perasakan dengan garam dan gula.

3. Tutup api dan sejukkan.

4. Isi ke dalam kulit popia, lipat tepi, kemudian gulung dengan kemas.

5. Panaskan minyak masak dan goreng popia sehingga kekuningan.

6. Untuk sambal sira, panaskan minyak, tumis bahan-bahan tadi hingga pekat.

7. Akhir sekali masukkan popia sudah digoreng tadi. Kacau rata.

8. Tutup api dan taburkan bijan.

9. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment