Sunday, January 23, 2000

SUP GEARBOX

Bahan-bahannya:

2 batang tulang gearbox
Sedikit tulang tengkuk
400 g daging
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 sup bunjut
1 peket kecil serbuk rempah sup
2 jug air - bergantung kepada banyak mana sup yang dikehendaki
Garam
Serbuk perasa
Daun sup - dipotong halus
Daun bawang - dipotong halus
Bawang goreng

Bahan hiris nipis:

2 inci halia
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar

Cara-cara memasaknya:

Masukkan air, semua tulang dan daging, sup bunjut, kulit kayu manis dan bunga lawang ke dalam periuk. Tudung periuk dan masak guna api yang paling perlahan selama 3 jam. Masak guna cara ni akan menyebabkan daging masak dengan lembut dan rasa supnya sangat sedap. Tambah air jika perlu. Besarkan api. Masukkan bahan hiris dan rempah serbuk sup. Kacau rata. Biarkan mendidih. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Kecilkan sedikit apinya. Biarkan sup mereneh hingga bahan hiris tadi nampak mesra dengan sup. Masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Kacau rata dan tutup api.

No comments:

Post a Comment