Sunday, January 23, 2000

IKAN BAKAR SAMBAL PETAI

Bahan-bahannya:

1 ekor siakap
2 bawang merah
2 bawang putih
1 batang serai
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
sedikit halia
5 cili kering (atau cili boh)
2 sudu minyak masak
garam dan perasa
daun pisang

Cara-cara memasaknya: 

Basuh ikan siakap, belah dan toskan. Kisar lumat bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, serai, lengkuas, air asam jawa, belacan, halia dan cili kering. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak, masukkan gula garam dan perasa. Layur daun pisang letak ikan atas daun pisang, letak sambal yg telah ditumis diatas ikan. Letak petai atas ikan. Bungkus sempurna ikan dengan daun pisang, bakar atas kuali leper. Siap dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment