Sunday, January 23, 2000

SUP AYAM

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (sederhana besar)
8 biji kentang
1 pokok daun sup
Garam secukup rasa
Air mencukupi untuk kuah sup

Bahan tumis:

4 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm kayu manis (1 ketul)
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil lada hitam

Cara-cara memasaknya:

Potong ayam kepada bahagian yang kecil-kecil. Bawang dan halia dimayang halus. Ketumbar serta lada hitam ditumbuh halus. Ubi kentang dipotong empat, daun sup diracik halus.

Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk. Biarkan kuah hampir mendidih dan masukkan semua ayam dan ubi kentang.

Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga ayam masak serta ubi kentang menjadi empuk. Akhir sekali masukkan daun bawang dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment