Sunday, January 16, 2000

SATE KERANG BUMBU PEDAS

Bahan-bahannya:

500 g isi kerang
lidi satey secukupnya
1 gelas air kelapa
3 helai daun salam
1 ruas lengkuas, diketuk
1 batang serai, diketuk
2 helai daun limau nipis
kicap manis secukupnya
garam dan gula secukupnya

Bumbu yg dikisar:

3 biji cili merah
5 biji cili kecil
4 biji bawang merah
2 labu bawang putih
4 biji buah keras
1/2 sudu teh ketumbar

Cara memasaknya:

Tumis bumbu halus beserta daun salam, serai, daun limau nipis dan lengkuas hingga harum. Masukan kerang, kicap manis, garam, gula dan air kelapa kacau rata. Masak hingga kerang masak. Angkat. Cucuk kerang berbumbu dgn lidi sate lalu panggang diatas bara api kurang lebih selama 5 minit hingga wangi. Angkat dan sajikan.

No comments:

Post a Comment