Sunday, February 13, 2000

SAMBAL TAHI MINYAK

Bahan-bahannya:

300 gram tahi minyak
1 ikat pucuk ubi (hiris kasar)
2 helai daun kunyit (hiris kasar)
1 ikat daun cekur (hiris kasar)
1 ikat daun mampung (ulam raja)
15 biji cili api (dikisar)
15 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
100 gram ikan bilis (tumbuk kasar)
garam secukup rasa
400 ml santan cair
2 biji lada merah (untuk hiasan)
2 labu bawang merah (untuk hiasan)

Cara-cara membuatnya:

Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan selama 15 minit. Masukkan lada merah dan bawang besar yang telah dipotong untuk hiasan. Masak selama dua minit dan bolehlah diangkat. Jika suka bolehlah dicampur petai. 

No comments:

Post a Comment