Monday, February 28, 2000

AYAM GORENG SOS PLUM

Bahan-bahannya:

dada ayam (dipotong kecil)

sedikit lada putih

garam dan tepung jagung

3 biji kentang (potong dadu dan goreng kejap)

Bahan A:


5 ulas bawang merah (dikisar)

3 ulas bawang putih (dikisar)

1 inci halia (dikisar)

3 biji cili merah (dikisar)


Bahan B: 


3 sudu besar sos plum

2 sudu besar sos cili thai

1 sudu besar sos tiram

garam dan gula secukup rasa

sedikit kiub ayam


Cara-caranya:


Gaulkan dada ayam bersama serbuk lada putih dan garam kemudian salutkan dengan tepung jagung dan goreng sekejap. Tak perlu terlalu garing. Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga wangi dan sedikit garing. Masukkan bahan B dan goreng lagi hingga pecah minyak. Masukkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ayam. Sebatikan dan masukkan ayam dan kentang yang digoreng tadi, sebatikan dan biarkan sebentar. Masukkan hirisan daun bawang, kacau kejap dan terus angkat. 



No comments:

Post a Comment