Monday, February 28, 2000

DAGING MASAK KICAP

Bahan-bahannya:

250 gram daging

1/2 botol kecil kicap pekat

gula pasir atau gula melaka

1 sudu kecil air asam jawa

bawang besar potong gelang

Cili kisar (ikut pedas yang disukai)

Bahan kisar:


1 batang serai

1 inci halia

3 biji bawang merah

2 biji bawang putih

2 biji buah keras


Cara-caranya:


Rebus daging sampai empuk. Nak cepat boleh rebus dalam pressure cooker, 15 minit dah empuk. Angkat dan ketepikan. Rebusan air daging jangan buang. Panaskan minyak dan masukkan daging dan dikacau rata. Kemudian masukkan bahan kisar dan semua bahan lain. Biarkan masak sehingga pecah minyak. Akhir sekali masukkan air asam jawa dan gula serta garam. Masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment