Tuesday, February 29, 2000

KAMBING KUZI

Bahan-bahannya:

1 kg daging kambing (potong kiub besar)

2 sudu besar rempah kari daging

1 sudu besar rempah kurma

1 inci halia (tumbuk halus)

3 ulas bawang putih (tumbuk halus)

2 biji tomato (dipotong kiub)

1 cawan yogurt perisa asli

1/2 sudu besar gula melaka

1/2 cawan kismis

2 biji cili merah (belah 2 setiap 1)

2 biji cili hijau (belah 2 setiap 1)

1 biji bawang besar (belah 4)

1 cawan sos tomato

air dan garam secukupnya

Bahan kisar halus:


5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 inci halia

5 sudu besar cili kisar


Cara-caranya:


Perap daging kambing dengan rempah kari daging, rempah kurma, halia dan bawang putih selama satu jam. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan sos dan kacau rata. Masukkan daging kambing yang telah diperap tadi. Gaul rata dan biar hingga daging kecut. Masukkan kismis dan air (hingga daging tenggelam). Biar mendidih. Tambah tomato dan masak hingga daging empuk, masukkan yogurt dan gula melaka, kacau rata. Masuk bawang besar yang dibelah, cili hijau dan cili merah. Kacau dan biar hingga pekat. Tambah garam secukup rasa dan masak sekejap. Sesuaikan rasa dan angkat.



No comments:

Post a Comment