Tuesday, February 29, 2000

NASI DAGING

Bahan-bahannya:

4 cawan beras basmathi (rendam selama 30 minit dan tos)

500 gram daging (potong kiub besar)

5 cawan air rebusan daging

1 cawan sudu cair

1 helai daun pandan (carik dan simpul)

2 1/2 sudu besar rempah kurma

1 batang serai (dititik)

3 sudu besar minyak sapi

1 - 2 sudu besar minyak sayuran

1/2 cawan sup tomato atau 1/4 cawan tomato puri

sedikit kismis hitam

Bahan untuk rebusan daging:


1 sudu besar rempah kurma

2 inci halia (hiris nipis)

7 cawan air atau lebih


Bahan untuk ditumis:


1 biji bawang besar (hiris nipis)

5 ulas bawang putih (hiris nipis)

3 kuntum bunga lawang

2 batang kayu manis

4 kuntum bunga cengkih

6 biji buah pelaga


Bahan untuk air asam:


1 biji bawang besar (hiris nipis)

2 biji tomato (potong kecil)

6 biji cili merah (potong kecil)

1 inci belacan (dibakar di atas api sehingga wangi)

1 mangkuk kecil air perahan asam jawa yang pekat

2 sudu besar sos ikan

3 sudu besar gula

1 - 2 sudu kecil garam

1 sudu besar kerisik

Sedikit perahan jus limau nipis


Cara-caranya:


Rebus daging bersama air, halia dan rempah kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan. Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis bahan tumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan beras yang telah ditos. Kacau lagi beras selama 1-2 minit.


Masukkan air rebusan daging bersama susu cair, tomato sup, kismis, daging yang direbus tadi dan juga garam secukup rasa. Kacau sedikit supaya sebati dan tutup. Masak di atas api sederhana. Kaedah yang sama jika anda menggunakan periuk nasi. Pindah ke tapak periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak. Setelah masak, gemburkan nasi dengan lembut supaya tidak berketul. Tips: Kalau nak dapatkan nasi yang cantik, gunalah beras basmathi yang panjang.


Cara untuk air asam: Gaulkan kesemua bahan air asam. Biarkan seketika supaya semua bahan air asam sebati.



No comments:

Post a Comment