Tuesday, February 29, 2000

DAGING MASAK PAPRIK

Bahan-bahannya:

1/2 kg daging

4 ulas bawang putih

1 biji Bawang besar

lobak merah dan kobis bunga

3 sudu besar cili giling

2 sudu sos cili

2 sudu sos tiram

6 biji cili padi

daun limau purut

gula dan garam secukup rasa

Cara-caranya:


Rebus daging sampai empuk. Nak cepat guna pressure cooker. dan jangan buang air rebusan. Tumis bawang putih dan cili giling sampai naik bau, jangan hangit. Masukkan sos cili dan sos tiram dan air rebusan (sukatan air ikut nak buat berkuah atau kering sikit). Masukkan kobis bunga, lobak merah bagi empuk dan daun limau purut. Masukkan daging, masukkan cili padi, gula dan garam secukupnya, biarkan mendidih sekejap dan masukkan bawang besar. Kacau sedikit dan angkat.



No comments:

Post a Comment