Saturday, February 26, 2000

IKAN SIAKAP KUKUS BERSAMBAL

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap

1/4 inci halia (dihiris mancis)

3 helai daun salam atau daun limau purut (hiris halus)

1 helai daun kunyit (hiris halus)

3 batang serai (dititik)

1 sudu makan cili kisar

garam dan gula

daun pisang dan aluminium foil

minyak masak

Bahan kisar:


3 biji cili merah

2 biji cili hijau

4 ulas bawang putih

2 biji bawang besar

1 inci halia

1 sudu makan udang kering


Cara-caranya:


Panaskan kuali, tumis bahan kisar, 2 batang serai, daun salam (atau limau purut) dan cili kisar hingga bangkit bau. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati dan sambal masak. Tutup api dan ketepikan. Bentang daun pisang di atas aluminium foil. Letak ikan di tengah tengah. Taburkan daun salam (daun limau purut), serai, hirisan halia dan daun kunyit. Sapu sambal ke seluruh ikan. Balut daun pisang dan balut aluminium foil kemas kemas. Masak dalam oven pada suhu 180C selama 30 minit atau hingga masak. (Boleh juga nak guna magic pan atau kuali yg bertutup). Sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment