Friday, February 4, 2000

RENDANG TOK

Bahan-bahannya:

Bahan-bahan kisar halus:

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm lengkuas
3 cm halia
5 batang serai
5 sudu cili giling
Kunyit sedikit
2 helai daun kunyit

Bahan-bahan disangai dan kisar halus:

1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih

Bahan-bahan lain:

1kg daging
1kg santan pekat
50gm gula Melaka
3 sudu makan kerisik
15ml air asam jawa
Garam secukup rasa

Bahan-bahan tumis:

2 batang kayu manis
4 kuntum bunga lawang
5 batang bunga cengkih
6 biji buah pelaga

Cara-cara memasaknya:

Gaulkan daging dengan ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar, perap semalaman.

Setelah diperap, masukkan daging yang diperap ke dalam kuali. Masukkan sedikit air dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk. Angkat dan ketepikan.

Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau atau pecah minyak.

Selepas itu, masukkan daging dan gaul rata. Masukkan santan dan kerisik, kacau tanpa henti dengan api yang kecil.

Masukkan air asam jawa, gula Melaka, daun kunyit dan kacau hingga kering. Bila rendang sudah kering, baru tambah garam secukup rasa. Hidangkan dan sedia dinikmati.

No comments:

Post a Comment