Sunday, February 20, 2000

SOTONG MASAK KICAP BEREMPAH

Bahan-bahannya:

Kayu manis

Bunga lawang

Buah pelaga

Bawang putih (hiris)

Halia (hiris panjang)


Rempah kari

Cili kisar (dikisar dengan bawang besar, bawang putih dan belacan). Satukan rempah kari dan cili kisar, buat mcm pes.

Bawang besar (hiris bulat)

Cili padi hijau/merah (belah dua)

Air asam jawa

Air (untuk kuah)

Sos cili

Sos tomato

Sos tiram

Kicap

Gula

Garam (jika perlu sbb dh ada kicap/sos tiram)


Cara-caranya:


Sotong (cuci dan potong, rendam dengan air asam jawa dan garam sebentar). Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang putih dan halia hiris smpai naik bau.. Masukkan pes rempah kari, tumis sampai rempah garing dan pecah minyak. Bila bahan rempah dah garing, masukkn air asam jawa dan air sedikit. Masukkan semua sos dan perasakan dengan garam dan gula. Biarkan kuah mendidih. Masukkan sotong, balik balikkan dan biar sotong masak. Akhir masukkan bawang hiris bulat dan cili padi. Siap.



No comments:

Post a Comment