Bahan-bahannya:
Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Bawang putih (hiris)
Halia (hiris panjang)
Rempah kari
Cili kisar (dikisar dengan bawang besar, bawang putih dan belacan). Satukan rempah kari dan cili kisar, buat mcm pes.
Bawang besar (hiris bulat)
Cili padi hijau/merah (belah dua)
Air asam jawa
Air (untuk kuah)
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap
Gula
Garam (jika perlu sbb dh ada kicap/sos tiram)
Cara-caranya:
Sotong (cuci dan potong, rendam dengan air asam jawa dan garam sebentar). Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang putih dan halia hiris smpai naik bau.. Masukkan pes rempah kari, tumis sampai rempah garing dan pecah minyak. Bila bahan rempah dah garing, masukkn air asam jawa dan air sedikit. Masukkan semua sos dan perasakan dengan garam dan gula. Biarkan kuah mendidih. Masukkan sotong, balik balikkan dan biar sotong masak. Akhir masukkan bawang hiris bulat dan cili padi. Siap.
No comments:
Post a Comment