Bahan-bahannya:
Bahan Kuah:
2 biji kentang (dicincang)
6 biji lada benggala (dipotong dadu kecil)
2 biji tomato (dicincang)
250 ml air panas
2 sudu makan minyak zaitun
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
Bahan Bebola Daging:
250 gram daging kisar
20 gram serbuk roti
2 biji telur
10 gram jintan putih
10 gram lada hitam yang ditumbuk
10 gram daun oregano
10 gram garam
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang (dicincang)
10 gram parsli segar (dicincang)
200 gram spageti (rebus seketika sehingga lembut)
Cara-caranya:
Panaskan kuali dengan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga wangi. Kemudian, masukkan lada benggala dan tomato. Kacau rata. Masukkan air dan kentang. Kacau rata sehingga mendidih dan kentang lembut. Ketepikan. Untuk membuat bebola daging, satukan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan. Gaul rata sehingga sebati. Ambil sedikit adunan seberat 15 gram dan bentuk menjadi bulat, lakukan hingga habis. Masak air sehingga mendidih dan masukkan adunan tadi. Rebus selama enam minit. Angkat dan masukkan ke dalam pinggan bersama spageti. Tuangkan kuah sos tadi di atasnya.
No comments:
Post a Comment