Sunday, February 20, 2000

DAGING MASAK KICAP BEREMPAH

Bahan-bahannya:

1 kilo daging

3 sudu rempah kari daging babas

5 sudu kicap pekat

5 sudu kicap manis

Garam

Serbuk perasa

3 asam keping

1 bawang besar

cili padi

2 tangkai daun kari

minyak n air secukupnya

Bahan-bahan tumis:


5 ulas bawang putih

5 ulas bawang merah

Halia

1 kayu manis

3 bunga lawang

3 buah pelaga

4 bunga cengkih


Cara-caranya:

Panas minyak, masuk bahan tumis. Bila dah kekuningan masuk rempah kari dan daging, masak hingga daging agak lembut. Masukkan kicap pekat, kicap manis, garam, perasa, asam keping dan air secukupnya. Akhir sekali masuk bawang besar, cili padi dan tabur daun kari.



No comments:

Post a Comment