Saturday, January 22, 2000

IKAN SIAKAP KUKUS

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ikan siakap (sederhana besar)
1 batang serai
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 inci halia
1/4 kiub pati ikan bilis
1 biji limau kasturi
2 helai daun limau purut
1 sudu besar sos ikan
1/2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
Garam, gula
Daun ketumbar, daun bawang

Cara-cara memasaknya:

Pastikan air dalam pengukus telah didihkan terlebih dahulu. Masukkan semua bahan dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, garam, gula, daun ketumbar dan bawang. Ratakan bahan-bahan, di atas dan bawah ikan. Masukkan juga sedikit air. Kukus dalam 5-10 minit hingga ikan masak. Masukkan air bancuhan tepung, gula, daun ketumbar dan bawang. Sesuaikan rasa, jika kurang masin baru letak garam. Jika masin, letak air lagi atau perahkan lagi limau. Siap.

No comments:

Post a Comment