Wednesday, February 9, 2000

SUP CENDAWAN TUMBUH

Bahan-bahannya:

6 keping cendawan tiram dihiris
5 biji bawang kecil dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
1 sudu besar lada sulah
1 sudu besar tepung jagung (jika suka pekat)
garam dan minyak

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak, tumis bawang kecil, bawang putih dan halia. Masukkan lada sulah dan masak hingga garing, baru masukkan air. Apabila mandidih masukkan cendawan. Kemudian masukkan sedikit garam dan perasa. Apabila hendak diangkat taburkan bawang goreng dan daun sup. 

Jika meminati sup cendawan yang berkrim, hanya tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan sedikit mentega, kemudian masukkan air rebusan ayam, bancuhan sedikit tepung gandum biasa dan susu segar. Ketika menghidang tambah dengan krim. 

No comments:

Post a Comment