Wednesday, February 9, 2000

ULAM ULAM LESUNG BATU

Bahan untuk sambal cencaluk:

2 sudu besar cencaluk
5 biji cili padi dipotong potong
3 ulas bawang merah di hiris hiris
3 biji limau kasturi, ambil jusnya

Cara membuatnya: satukan kesemua bahan di atas.

Bahan untuk sambal belacan:

4 biji cili padi
1 biji cili besar merah
1 inci belacan (dibakar)
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
sedikit garma

Cara membuatnya: Tumbuk cili hingga lumat, masukkan belacan dan tumbuk lagi, tambahkan garam dan gaul dengan jus limau. 

Bahan untuk sambal kelapa:

3 biji cili padi
4 sudu besar kelapa parut
25 gram udang kering
4 biji belimbing buluh muda (jika suka)
sedikit garam

Cara membuatnya: Tumbuk cili, udang kering, belimbing buluh hingga lumat. Masukkan garam dan kelapa dan tumbuk lagi sehingga sebati.

Ulam ulaman segar memang dijodohkan dengan sambal.

No comments:

Post a Comment