Bahan untuk sambal cencaluk:
2 sudu besar cencaluk
5 biji cili padi dipotong potong
3 ulas bawang merah di hiris hiris
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
Cara membuatnya: satukan kesemua bahan di atas.
Bahan untuk sambal belacan:
4 biji cili padi
1 biji cili besar merah
1 inci belacan (dibakar)
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
sedikit garma
Cara membuatnya: Tumbuk cili hingga lumat, masukkan belacan dan tumbuk lagi, tambahkan garam dan gaul dengan jus limau.
Bahan untuk sambal kelapa:
3 biji cili padi
4 sudu besar kelapa parut
25 gram udang kering
4 biji belimbing buluh muda (jika suka)
sedikit garam
Cara membuatnya: Tumbuk cili, udang kering, belimbing buluh hingga lumat. Masukkan garam dan kelapa dan tumbuk lagi sehingga sebati.
Ulam ulaman segar memang dijodohkan dengan sambal.
No comments:
Post a Comment