Wednesday, February 9, 2000

PATTI KENTANG

Bahan-bahannya:

serbuk pati ikan bilis
ubi kentang (dibuang kulit dipotong dadu)
minyak
bawang putih (dimayang)
halia (dimayang)
garam
udang (sederhana besar, buang kulit)
bawang goreng
daun bawang (dicincang)
daun sup (dicincang)
telur (1 biji dipukul)

Cara-cara memasaknya:

Gorengkan kentang sehingga sedikit lembut (tidak terlalu masak). Angkat, tos dan ketepikan. Gorengkan bawang putih dan halia sehingga keperangan dan ketepikan. Tumbuk lada putih dengan lesung dan campurkan bawang putih dan halia tadi dan garam dan tumbuk sehingga menjadi pes. Masukkan ubi kentang dan tumbuk lagi sehingga sebati. Ketepi kan 10 ekor udang dan potong kecil kecil selebihnya. Campurkan ubi tumbuk tadi dengan udang yang dipotong kecil dan gaul rata. Masukkan serbuk pati ikan bilis, bawang goreng, daun bawang, daun sup dan ulikan campuran. Bentukkan bebola sebanyak 10 biji dan masukkan udang yg diasingkan tadi dalam setiap satu bebola kentang. Celupkan setiap bebola ke dalam telur dan gorenglah sehingga keperangan. Siap untuk dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment