Wednesday, February 9, 2000

AYAM GOLEK TANJUNG BIDARA

Bahan-bahannya:

Seekor ayam anggaran 1.5kg
sedikit garam
air untuk merebus
3 sudu besar minyak
5 batang serai (dititik)
1 liter santan pekat

Bahan-bahan kisar:

10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
4 cm halia
2 sudu besar ketumbar disangai
1 sudu teh jintan disangai
sedikit garam

Cara-cara memasaknya:

Lumurkan ayam dengan garam rata rata kemudian direbus hingga empuk. Panaskan minyak, tumis bahan yg dikisar dan serai hingga naik bau. Tuangkan santan pekat, didihkan sambil dikacau. Masukkan ayam dan masak hingga kuah pekat. Angkat ayam dan ketepikan. Masak sisa santan sampai pecah minyak dan mengering. Angkat dan curah di atas ayam. Siap. 

No comments:

Post a Comment