Wednesday, February 9, 2000

NASI DHAL

Bahan-bahannya:

4 sudu besar minyak sapi
2 labu bawang besar (dimayang)
2 cm halia (dimayang)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 kg beras basmathi (cuci, rendam selama 1/2 jam)
125 ml susu sejat penuh krim
2 1/2 sudu besar stok pekat ayam
100 gram dhal, direndam sehingga kembang
1 sudu besar magerin
garam
daun bawang (cincang)
bawang goreng

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar, halia dan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga bersalut dengan bahan tumisan. Biarkan sejuk kemudian masukkan campuran beras ke dalma periuk nasi elektrik. Masukkan air, susu sejat, stok ayam, dhal, magerin dan garam. Tanak sehingga masak dan hias dengan daun bawang dan bawang goreng. Siap.

No comments:

Post a Comment