Tuesday, February 8, 2000

KARI AYAM DHABA

Bahan-bahannya:

750 gram ayam
garam
1 sudu besar jus limau (limau nipis atau kasturi)
cili padi
besar
pes halia dan bawang putih
serbuk ketumbar
serbuk cili
serbuk jintan 
serbuk kunyit
tomato puri
garam masala
daun ketumbar (dicincang)
air dan minyak

Cara-cara memasaknya:

Taburkan garam pada ayam, kemudian taburkan jus limau dan 1/4 sudu besar serbuk cili, gaul rata. Rehatkan selama 15 minit. Panaskan kuali dan goreng ayam selama 6-7 minit. Angkat dan toskan. Dengan minyak yang sama, tumiskan 1 mangkuk bawang besar sehingga keperang-perangan. Taburkan 1/4 sudu besar garam. Masukkan 1 sudu besar pes bawang putih dan halia. Kacau lagi. Masukkan 2 sudu besar serbuk ketumbar, 1 sudu besar serbuk cili, 1 sudu besar serbuk jintan dan 1/2 sudu besar serbuk kunyit. Kacau rata selama 3-4 minit. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat. Masukkan 1/2 cawan tomato puri. Kacau sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam goreng dan gaul selama 6-7 minit. Kemudian masukkan 3-4 biji cili padi hijau (potong dua). Masukkan 1/2 cawan air. Tutup kuali dan masakkkan selama 25-30 minit menggunakan api sederhana kecil. Taburkan 1/2 sudu besar garam masala. Masukkan 4 sudu besar daun ketumbar yang dicincang. Kacau dan terus angkat. Siap utk dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment