Tuesday, February 8, 2000

NASI KACANG DHAL PENANG

Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi
3 cawan air
40 gram kacang dhal
1 labu bawang besar (mayang halus)
3 ulas bawang putih (kisar)
3sm halia (kisar)
2-3 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan tomato puri
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 helai daun salam kering
Sedikit serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goreng dan daun pudina (hiasan)

Bahan-bahan B (tumis):

1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh halba

Cara-cara memasaknya:

Beras direndam bersama kacang dhal selama sejam atau lebih kemudian toskan. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan B hingga wangi. Masukkan bahan-bahan kisar, daun salam, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan bawang hiris lalu tumis lagi hingga naik bau. Masukkan tomato puri, air, campuran beras dan kacang dhal serta garam dan gula secukup rasa. Masak hingga nasi hingga tanak. Taburkan bawang goreng dan daun pudina diatas nasi untuk hiasan. Jika suka boleh tambah pewarna kuning.

No comments:

Post a Comment