Tuesday, February 8, 2000

IKAN SIAKAP MASAK ASAM LIMAU

Bahan-bahannya:

ikan siakap
minyak untuk menggoreng dan menumis
bawang putih (hiris dua saja)
bawang besar (hiris besar)
halia (dimayang)
biji sawi
karot (dimayang atau cincang)
cili padi (dititik)
lada merah besar (dimayang)
jus limau kasturi (30 biji)
4 sudu besar gula
garam dan perasa

Cara-cara memasaknya:

Ikan siakap digoreng hingga masak. Panaskan minyak (gunakan minyak bekas goreng ikan), tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. Masukkan halia, biji sawi, karot, cili padi dan lada merah. Kacau sebentar. Masukkan air limau kasturi. Masukkan gula, garam dan perasa. Masukkan sedikit air. Bila kuah dah mendidih, masukkan ikan siakap yang sudah digoreng tadi dan kacau rata. Masakkan sebentar untuk kuah meresap masuk ke ikan. Siap. 

No comments:

Post a Comment