Bahan-bahan A:
4 cawan nasi (sejukkan sedikit dan biar berderai)
1 cawan kelapa yang telah disangai dan ditumbuk kasar
1 sudu makan kerisek
Garam secukup rasa
Bahan-bahan B:
2 batang serai muda
1 inci lengkuas muda
1 inci halia
10 biji lada hitam
5 biji cili padi
Seketul kecil ikan kurau/talang masin (yang telah digoreng)
Bahan-bahan C (Ulam):
Daun kaduk
Daun cekur
Pucuk tenggek burung
Daun limau purut
Daun sekentut
Pucuk gajus
Ulam raja
Pegaga
Daun selom
Pucuk mengkudu
Pucuk putat
Pucuk daun kari
Pucuk samak
1 batang bunga kantan
1 biji timun
1 labu bawang besar
Cara-cara memasakmya:
Tumbuk bahan-bahan B hingga lumat. Hiris semua jenis ulam-ulaman halus. Kuantiti ulam/pucuk-pucuk memadai segenggam setiap jenis. Di dalam mangkuk besar; satukan bahan tumbuk beserta hirisan ulam-ulaman. Masukkan nasi sejuk, kelapa sangai dan kerisek. Gaul semua bahan hingga sebati. Tambah garam secukupnya dan sesuaikan rasanya. Sedia dihidangkan.
Pucuk-pucuk dan ulam-ulaman boleh ditambah lagi dan dipelbagaikan. Ulam kalau terlalu banyak , jangan letak semuanya. Letak agak-agak je, dikhuatiri jika terlalu banyak nasi akan pahit.
No comments:
Post a Comment