Thursday, February 10, 2000

SPAGETTI BOLOGNESE

Bahan-bahannya:

1 ulas bawang putih
50 gram bawang besar (cincang halus)
500 gram daging ayam (dicincang)
50 ml sos tomato
150 ml air
2 kiub perasa ayam
1/2 sudu kecil gula pasir
1/2 sudu kecil basil kering
350 gram spagetti
1/2 sudu makan minyak
air untuk merebus
300 gram tomato masak merah (dikupas, buang biji dan kisar), boleh diganti dengan tomato puri kalau suka

Cara-cara membuatnya:

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga layu dan harum, Masukkan daging ayam cincang. Masak dengan api yang agak besar sampai ayam berubah warna. Masukkan sari tomato dan sos tomato. Tuang air dan masukkan kiub ayam. Gaul rata. Tambah gula pasir dan basil. Tutup dan masak selama 15 minit. Angkat. Didihkan air bersama sedikit minyak. Masukkan spagetti ke dalamnya. Masak hingga lembut, angkat dan toskan. Sajikan spagetti dan sos bolognese hangat hangat. 

Nota: Cara mudah mengupas kulit tomato ialah dgn menyiramnya dgn air panas.

No comments:

Post a Comment