Thursday, February 10, 2000

TUNA BAKAR SOS PAPRIKA

Bahan-bahannya:

200 gram daging tuna segar
1 biji lemon, ambil jusnya
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu makan minyak

Bahan-bahan sos:

1 sudu makan minyak
1 biji bawang merah (dicincang)
3 ulas bawang putih (dicincang)
100 gram sos tomato
1 biji paprika merah, bakar, kupas dan haluskan (lada benggala)
100 ml stok ayam
1/2 sudu kecil gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/4 sudu kecil oregano

Cara-cara memasaknya:

Lumur tuna dengan jus lemon dan garam serta lada sulah. Perap sebentar kemudian panggang hingga warna keperangan. Angkat dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos tomato dan paprika yang dihaluskan dan gaul rata. Tuang stok ayam, tambah gula, garam, lada hitam dan oregano. Masak hingga rata dan angkat. Sajikan tuna panggang bersama sos paprika dan salad. Siap. 

No comments:

Post a Comment