Thursday, February 10, 2000

PUDING JAGUNG LAPIS PANDAN

Bahan A:

225 gram jagung manis, rebus dan haluskan
700 ml susu cair kurang lemak
50 gram gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 bungkus agar-agar putih
1/2 sudu kecil vanilla
2 biji putih telur, pukul hingga beku

Bahan B:

1 bungkus agar-agar putih
300 ml susu cair kurang lemak
50 ml air daun pandan
75 gram gula pasir
2 biji putih telur, pukul hingga beku

Cara-cara membuatnya:

Satukan bahan A, kecuali putih telur. Masak sambil dikacau sampai mendidih. Angkat. Tuang perlahan ke dalam putih telur sambil dikacau. Masukkan ke dalam loyang yang telah dibasahi bahagian dalamnya dengan air panas. Sejukkan. Sementara bahan A sejuk, masak bahan B, kecuali putih telur. Lakukan cara yang sama seperti bahan A. Tuang di atas lapisan pertama sebelum lapisannya beku. Sejukkan. Potong potong dan sajikan. 

No comments:

Post a Comment