Sunday, January 9, 2000

PASEMBUR ROJAK MAMAK

KUAH ROJAK

Bahan-bahan:

- Kacang tanah 1/2 kilo digoreng dengan minyak sampai betul2 masak.
- Udang kering RM3
- Bijan RM2 digoreng tanpa minyak (goreng sekali mudah kerja)
- 10 keping biskut marie
- Cili blander 1 cawan.
- Air asam jawa 1 cawan.
- Gula melaka 1 ketul
- Gula pasir 1/2 kilo
- 1 ketul keledek besar penumbuk direbus sampai lembut

Cara Memasaknya:

Blander kering udang kering, bijan dan biskut marie. Kacang tanah blander dengan air sampai hancur guna blander basah. Campurkan semua bahan pastikan jgn pekat sgt nanti dah masak kuah akan jadi lagi pekat sebab keledek ngan biskut marie tu memekatkan kuah, biar cair sikit dgn api sederhana. Kacau sampai mengelegak letak garam rasa kuah cukup tak manis masam masinnya. Sukatan gula tu memang ngam2 sukatan ni memang dah sedang molek tak perlu diubah.

Bahan Rencah:

Cucur udang
Cucur kelapa
Tahu goreng
Telor rebus
Timun
Sekuang
Daun salad
Kentang rebus
Boleh tambah mee atau ayam atau apa apa bebola.

Cucuq udang:

1/2 kilo tepung gandum*
Yis 2 sudu besar*
Garam 1 sudu besar*
Gula 1 sudu besar*
Kunyit*
Daun kucai (**)
Taugeh
Daun bawang (**)

Bahan bertanda * digaul sekata tanpa air
Bahan (**) dipotong 1inci
Gaul semua bahan dengan air jgn terlalu keras cair sikit x pe, biar tepi dlm 1/2 jam, tunggu adunan naik baru goreng nama pun cucur udang letak lah udang2 sekor2 atas cucur tu.

Cucuq kelapa:

1/2 kilo tepung gandum
Yis 2 sudu besar
Kelapa parut separuh biji
Gula 5 sudu besar.
Garam.

Gaul semua sekali biar sampai kembang dlm 1/2 jam. Pastu goreng buat bulat. Bahan2 yg lain tu mudah je nak buat.

No comments:

Post a Comment