Sunday, January 9, 2000

SUP KAMBING MAMAK

Bahan-bahan:

1kg Daging Kambing - ada tulang baru best
5 ulas Bawang merah - mayang
7 ulas Bawang putih - mayang
2 inci Halia - mayang
1 pkt kecil Serbuk Sup Adabi
1 sdb Serbuk Jintan manis
1 sdb Serbuk Ketumbar
1 sdk Lada Hitam - tumbuk kasar
2 sdk Serbuk Lada Sulah
1 btg Kayu Manis
3 biji Bunga Lawang
5 Biji Buah Pelaga
1 btg Carrot
2 biji Ubi Kentang
3 biji Tomato
Daun dan Akar Ketumbar - yg buat sup ni lagi sedap
Bawang goreng
Garam dan Serbuk perasa

Cara Memasak:

Tumis 3 sekawan dan bahan yg dimayang hingga naik bau. Masukkan daging kambing gaul sebati. Masukkan 2 cawan air biar mendidih dengan api sederhana sehingga daging kambing empuk. Bila dah empuk masukkan air untuk kuah serta bahan2 yg lain kecuali garam, tomato, daun ketumbar dan bawang goreng. Masak hingga ubi kentang serta karot empuk barulah masukkan tomato, garam serta serbuk perasa jika perlu. Rasa garam dan juga tambah lada hitam jika hendak sedikit pedas. Tabur bawang goreng dan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment