Sunday, January 9, 2000

MASAK TELUR SOTONG ALA MAMAK

Bahan-bahan: 

Bahan A (diperap 1/2 jam):

1 paket telur sotong anggaran 500 gram
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam
sedikit kunyit

Bahan B:

sedikit minyak
2 tangkai daun kari
10 biji cili kering
1 biji bawang besar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih

Cara-Cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis daun kari dan cili kering. Goreng selama 1 minit untuk memastikan cili kering 1/2 garing dan daun kari sedikit layu.

2. Terus masukkan bawang besar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Masak selama 4-5 minit lagi.

3. Masukkan telur sotong, ratakan sebentar dan tutup tudung periuk unntuk memastikan telur masak sempurna.

Elakkan terlalu kerap mengacau untuk mengelakkan telur hancur.

No comments:

Post a Comment