Bahan-bahan:
Bahan A (diperap 1/2 jam):
1 paket telur sotong anggaran 500 gram
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam
sedikit kunyit
Bahan B:
sedikit minyak
2 tangkai daun kari
10 biji cili kering
1 biji bawang besar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
Cara-Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis daun kari dan cili kering. Goreng selama 1 minit untuk memastikan cili kering 1/2 garing dan daun kari sedikit layu.
2. Terus masukkan bawang besar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Masak selama 4-5 minit lagi.
3. Masukkan telur sotong, ratakan sebentar dan tutup tudung periuk unntuk memastikan telur masak sempurna.
Elakkan terlalu kerap mengacau untuk mengelakkan telur hancur.
No comments:
Post a Comment