Saturday, January 1, 2000

TUHAU

Tuhau merupakan makanan tradisi suku kaum dusun di Aabah. Mudah di perolehi di hutan-hutan Sabah.P okok tuhau mempunyai daun yang berwarna hijau dan sederhana lebar. 

Cara-cara untuk membuat jeruk Tuhau adalah:

Bahan-bahan:

1. Tuhau (ikut sukatan/bilangan/kuantiti yang disukai)
2. Limau kapas secukupnya (limau nipis)
3. Garam secukup rasa
4. Cili api (mengikut selera)
5. Bunga kantan segar (sebagai hiasan).

Caranya:

Tuhau di hiris halus atau ditumbuk (boleh blender), masukkan garam dan cili api. Gaul sebati, letak dalam mangkuk besar, perahkan air limau (boleh juga diganti dengan cuka makan). Peramkan sampai 20 minit sebelum d hidangkan. Hidang bersama ikan bakar atau ikan masin atau ikan goreng atau mee goreng.

No comments:

Post a Comment