Saturday, January 1, 2000

BEBOLA DAGING

Bahan-bahan:

500 gram daging cincang
1/2 biji bawang besar – cincang halus (*)
1 sudu besar mentega (*)
3/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh kryddpeppar atau mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu besar bread crumb – kisar halus
30 ml susu segar
1 biji telur saiz ‘C’- saya tak guna tapi kalau nak boleh masukkan.

Cara-cara:

1) Tumis yang bertanda (*) sehingga keperangan dan ketepikan buat sementara.

2) Satukan bahan-bahan yang lain dan gaul rata. Masukkan bawang yang telah ditumis dengan butter. Uli sehingga sebati dan bulat-bulatkan ikut sebesar mana yang kalian suka.

3) Guna kuali non-stick, masukkan sedikit mentega dan masak dengan api sederhana. Tutup kuali supaya masak rata dan balik-balikkan bebola daging sehingga masak. Jangan buang mentega dalam kuali – digunakan untuk membuat sos.

Sos Kuah

Bahan-bahan:

lebihan mentega
2 cawan stok ayam
2 cawan krim whipping(*)
1 sudu besar kicap cair
1 ketul kiub ayam
sedikit serbuk lada hitam
bancuhan air dengan 1/2-1 sudu besar tepung kentang untuk memekat
garam atau gula – tambahan kalau kurang rasa

Cara-cara:

1) Satukan semua bahan kecuali yang bertanda (*) dan bancuhan tepung kentang.

2) Didihkan dan rasa secukupnya baru masukkan (*). Didihkan lagi selama satu minit dan kecilkan api. Masukkan bancuhan tepung sedikit-sedikit. Jangan terlalu pekat. Boleh tambahkan jem lingon atau jem campuran buah-buahan bersama-sama kentang.

No comments:

Post a Comment