Saturday, January 1, 2000

BUBUR LAMBUK TERENGGANU

Bahan-bahan:

2 cawan beras
1 s/b lada hitam 
5 ulas bawang merah 
5 tangkai pucuk ubi 
5 tangkai daun cekur manis 
1 ikat daun paku merah 
1 ikat pucuk paku hijau 
5 pokok kangkong 
2 tangkai dan kadok 
4 tangkai daun kesom 
4 tangkai daun kemangin 
3 ekor ikan selayang(rebus dan ambil isi)
air secukupnya 
Santan
Garam
Budu 2 senduk

Cara membuat

Semua sayuran dipotong, basuh dan toskan. Tumbuk lada hitam hingga lumat, setelah itu masukkan 10 ulas bawang merah, tumbuklah lagi sehingga lumat bersama isi ikan tadi. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama ikan yg dihancurkan kedalam bubur nasi tadi. Bila sudah hampir untuk diangkat, masukkan sayur-sayuran, budu secukupnya sambil dikacau hingga cukup rata dan sayur layu. Masukkan santan dan kacau jangan bagi naik kepala. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment