Saturday, January 1, 2000

KELUPIS BRUNEI

Bahan-bahan:

Beras Pulut 500gm
Santan 500ml
Sedikit garam 
Sedikit minyak masak
Daun irik @ ngirik untuk membungkus

Cara-cara: 

Beras pulut dicuci bersih dan ditoskan. Masukkan santan dan garam dalam kuali. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan pecah minyak. Masukkan beras pulut dan gaul sambil masukkan minyak masak sedikit-sedikit. Gaul sehingga sebati, kering dan berkilat. Ingat, guna api perlahan. Angkat dan letak dalam bekas lain. Bungkuskan pulut dalam daun irik atau ngirik. Kukus kelupis selama 1 jam. Angkat dan letak secara berdiri untuk keluarkan wap air. Ini penting untuk memastikan kelupis tahan lebih lama. Sedia dimakan bersama kuah kacang/rendang/kari ayam atau daging.

No comments:

Post a Comment