Bahan-bahan:
1. Untuk 1/2 ekor ayam - goreng dan asingkan
2. Bawang besar 2 biji
3. Halia 1/2 inci
4. Daun kari - 12 tangkai. Lebih pun takpa
5. Cabai kering 6 biji
(Item 2 - 5 di blend)
6. Rempah daging 2 bungkus kecil - isteri guna rempah Babas
7. Jintan manis 1/2 sudu kecil
8. Jintan putih 1/2 sudu kecil
(Item 6 - 8 bancuh dengan air agar tidak berketul)
9. Tomato sup kimball ( tin besar ) - Guna 1/4 tin saja
10. Garam, gula, kicap mee
11. Asam keping 1
12. Serbuk perasa
Cara-cara:
1. Tumis bahan yang di blend tadi (Item 2 - 5)
2. Masukkan bancuhan rempah (Item 6 - 8) kacau hingga pecah minyak
3. Masukkan item 9 - 12
4. Masukkan air ke dalam. Ikut kepekatan yang kita nak
5. Bila mendidih baru masuk ayam (Kalau ikutkan kuahnya, ia pekat tapi tidak berpalut).
No comments:
Post a Comment