Saturday, January 8, 2000

AYAM GORENG MAMAK

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong 8 dan dicuci bersih
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu kecil lada sulah
1 biji limau nipis
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Minyak yg banyak utk menggoreng

Cara-cara:

- Gaulkan tepung jagung, tepung beras bersama bawang putih dan halia. Gaul rata.

- Masukkan serbuk kari, serbuk cili, serbuk kunyit, lada sulah, garam, gula dan perahan air limau nipis. Kacau rata.

- Masukkan ayam dan sedikit air. Perap selama 20 - 30minit

- Gorengkan ayam secara deep fry. Mula2 masukkan ayam pastikan minyak betul2 dah panas, lepas ayam dah masuk perlahankan api dan gorengkan hingga garing, angkat dan toskan, siap untuk dihidangkan.

Bahan2 pelengkap menu:

Nasi putih
Telur rebus
Bendi - celur
Poppadom

No comments:

Post a Comment