Bahan-bahan:
Seekor ayam
Sepeket kecil rempah sup( 25gm)
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 buku bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
3 Akar ketumbar ( satu sepanjang 3 inci) jangan ambil yg halus2.
Cara-Cara:
Blend semua bahan2, kecuali b.pelaga dan b.lawang. Tumis hingga naik bau, masukkan ayam. Masukkan kentang carrot n air dan perasakan. Bila semua empuk, masukkan tepung gandum yg dilarut dengan sedikit air. Tambah tepung gandum mengikut kepekatan sesuai selera. 2 sudu besar atau lebih tepung gandum (tepung saya tak letak), Kiub ayam, Garam, Cili diketuk
Bahan Pelengkap:
Daun ketumbar/ daun sup/ daun bawang/ bawang goreng.
No comments:
Post a Comment